13.4.07

DLP tehnologija

Zadnje čase se v projektorski tehnologiji vedno bolj uveljavlja DLP tehnologija, alternativna LCD tehnologiji projeciranja. Pa veste, kaj je sploh razlika?

Pri DLP načinu projeciranja slike na zaslon (npr. na platno) je v primerjavi z LCD projektorjem glavna razlika v tem, da svetloba ne gre skozi LCD matriko, temveč se najprej preko barvnega kolesa obarva v ustrezno svetlobo (rdeča, zelena, modra itd.), nato pa preko posebnega čipa z zrcalci odbije v lečo, ki sliko nato projecira. Vsaka točka na zaslonu ustreza enemu zrcalcu na čipu.


Sistem DLP, vir: Texas Instruments, www.dlp.com

Projektor torej v razmaku nekaj milisekund pošilja "enobarvne" slike na zaslon, naše oko pa potem sliko sestavi kot normalno barvno sliko. Na faksu pravijo, da intelektualci ne smejo verjeti vsega, kar piše, zato so spodaj moji "izsledki" raziskave, ali se v razmaku nekaj milisekund resnično pojavljajo različne barve na istih točkah. Pri fotkanju v lečo s časom 1/4000 s so rezultati naslednji:


1/4000 sekunde, slikano v lečo projektorja, vidijo se posamezni piksli, ki so bolj intenzivno obarvani

Torej zadeva drži. Na spodnji sliki so zaporedni posnetki slike na enem od TV kanalov, kot izgleda na platnu oziroma beli podlagi, kjer se dobro vidi, da se slika barvno preliva.


Zaporedni posnetki projecirane slike, 1/1250 s

Kogar zanima kaj več, si lahko bolj podrobno ogleda na www.dlp.com.

Ni komentarjev: